EL DIARI DE GUERRA DE XACONÍN ARRIBA A LES LLIBRERIES

L'ANY PERUCHO HA PERMÈS LA REEDICIÓ DEL DIARI DE XACONÍN

Entre les activitats incloses per commemorar l'Any Perucho, des de l'Ajuntament d'Albinyana s'ha impulsat una nova edició de “Xaconín: diari de guerra d’un soldat reialista d’Albinyana (1822-1823)”


El llibre, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat, és en una primera part el diari d’un joveníssim soldat d’Albinyana, Josep Nin, escrit en una petita llibreta amb cobertes de pell que devia dur a la motxilla, on es narren les peripècies viscudes en el tram final d’un dels conflictes més descarnats de l’edat contemporània: la guerra reialista (1822-1823).


Relata el setge liberal de la Seu d’Urgell i la fugida de les tropes absolutistes cap a França. En la segona part Xaconín recull cançons populars, sembla que amb alguna cosa treta de la seva pròpia inventiva, cançons que molts es devien saber de cor, que treuen a flotació les manies, les obsessions i els odis dels convençuts que el liberalisme era el dimoni encarnat i que acabaria destruint la pàtria, el rei i la religió.

LLIBRETA AMAGADA EN UNA TEULADA

El diari es va amagar i aparegué al cap de cent cinquanta anys, en la reforma de la teulada d’una casa del carrer de Bonastre. Joan Perucho acabava de comprar la casa de Cal Groc al carrer Major d'Albinyana, i el capellà, mossèn Concordi Bonet, va ensenyar la llibreta a l’escriptor barceloní, que ho va fer saber en un article a La Vanguardia, que el llibre recull.

La imaginació de Perucho va fer reviure el soldat Xaconín en les seves narracions literàries, amb ficció i realitat barrejades, com explica Julià Guillamon en aquesta edició. La transcripció de la llibreta l'ha feta Jordi Curbet. Mentre que Ramon Arnabat en fa una introducció històrica, renovant aquell estudi del context de la llibreta que havia fet per a la primera edició, que va publicar l’Institut d’Estudis Penedesencs el 1993. Allà també hi col·laboraren Manuel Bofarull i Joan Anton Ventura, tots dos traspassats, i d’aquest hem recuperat l’estudi lingüístic, que complementa Ramon Marrugat.

El llibre té el suport, a part de l'Ajuntament d'Albinyana, de l'Institut d'Estudis Penedesencs, la Universitat de Barcelona i el Ministerio de Economía y Competitivitat.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ORGANITZADA PER L'INSTITUT D'ESTUDIS PENEDESENCS