21 i 24 D'AGOST: 2a EDICIÓ DEL "FESTIVAL FANTÀSTIC" DE POESIA I MÚSICA

El diumenge 21 d'agost i el dimecres 24 d’agost, Albinyana celebrarà la segona edició del Festival Fantàstic, en el marc de la Festa Major del poble. Després de l’èxit de l’any passat, amb el recital poètic de Pol Guasch, Amat Baró i Meritxell Cucurella-Jorba acompanyats de la música de Riccardo Massari, enguany el festival fa un pas més i amplia la programació a dos actes.

L’acte inicial serà el recital poètic, que aplegarà els poetes Enric Casasses, Núria Martínez-Vernis i Guim Valls.

Casasses, que va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2020, és el poeta de referència de l’escena poètica actual i té una trajectòria de més de 50 anys de recitació, a més de vint-i-cinc llibres publicats.

Núria Martínez-Vernis participa de fa anys en tota mena d’espais de recitació poètica del país: recitals, festivals, dramatúrgia, performances... Ha estat guardonada en diversos premis literaris i forma part del grup Nicomedes Mendes de recitació i improvisació poètica juntament amb Guim Valls (i els poetes Víctor Bonetarbolí i Oriol Sauleda).

Valls és el poeta més jove del cartell, però la seva trajectòria també l’ha portat per diversos escenaris del panorama poètic i ha publicat tres llibres, dels quals el segon va rebre el premi Martí Dot el 2016.

El segon acte, amb el qual el Fantàstic creix, serà el concert de Riccardo Massari, amb el seu grup experimental Tarkampa, format amb la violinista Maria Moreira i el percussionista Pablo Posa. Tarkampa proposa un concert fet de músiques i cançons originals que transporten a un món sonor ple de poesia, força rítmica i subtilesa tímbrica. Cançons en diverses llengües, significats de saviesa fora del temps i de la història, amb una sonoritat poc comuna i sorprenent.

L'organització del festival Fantàstic va a càrrec de l'Ajuntament d'Albinyana i del grup Calamita, format per la poeta Alba Vinyes Lasso i l'artista visual Gabriele Sisti. La voluntat és consolidar el festival perquè siguin un referent de poesia estiuenca al Penedès, amb assemblatges amb altres disciplines artístiques com la música, en aquesta ocasió.

El recital poètic es farà al pati de les escoles velles d’Albinyana el diumenge, 21 d’agost a les 19:30 h i el concert de Tarkampa

serà a la Plaça Major el dimecres, 24 d'agost, a les 8 del vespre.

Els protagonistes

Enric Casasses i Figueres (Barcelona, 1951) és el poeta de referència de l’escena poètica actual. Amb més de vint-i-cinc llibres publicats, ha influït les generacions de poetes que actualment omplen les lleixes de les llibreries. També destaca en altres gèneres com la traducció, l'assaig, l'assaig poètic, la dramatúrgia i la narrativa. A banda de la seva intensa activitat revitalitzadora dels versos com a rapsode en diversos marcs i escenaris, i dels diversos premis que ha rebut, Enric Casasses desenvolupa una conspícua feina com a descobridor i altaveu d'autors de la literatura catalana relegats al bagul dels oblidats. El 2020 fou guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Núria Martínez-Vernis (Barcelona 1976) és poeta. El seu primer llibre de poemes, L'acròbata tampoc no en sortirà il·lès (2000) va rebre el Premi Amadeu Oller i el Premi literari Memorial Anna Dodas. Amb el segon llibre, Quantes mentides fan una sola veritat (2003) va guanyar el Premi Josep M. Lopéz-Picó. El seu darrer llibre és Deix On Dir (2012), però no para de produir poemes i recitar-los en els nombrosos festivals i recitals on participa. Ha contribuït a revistes literàries i fanzines. Actualment, forma part del grup Nicomedes Mendes de recitació i improvisació poètic.

Guim Valls Soler (Barcelona 1992) és un poeta i rapsode català. Ha publicat els llibres de poemes Quincalla del segle (2015), La mà dins la roda (Premi de poesia Marti Dot de Sant Feliu de LLobregat 2016) i Pitó (2020). Ha enregistrat juntament amb el grup Graves, el CD Graveland Vol, 7 i participa activament en els nombrosos festivals i recitals poètics. Ara, forma part del grup Nicomedes Mendes de recitació i improvisació poètica.

Tarkampa, una banda i un projecte musical fundat per l'italià Riccardo Massari Spiritini el 2013, ens proposa un concert fet de músiques i cançons originals que ens porten a un món sonor ple de poesia, força rítmica i subtilesa tímbrica. Les cançons en llengües diferents contenen sovint significats de saviesa fora del temps i de la història. Els instruments tradicionals com ara la Viola (Maria Morera) i les percussions (Pablo Posa) en conjunt amb la veu, l'electrònica i el Tarcordium (instrument inventat per en Riccardo) formen un conjunt sonor molt personal i gens comú que segur no heu escoltat mai.

.