Protecció Civil de la Generalitat recorda la necessitat d'extremar les precaucions davant l'onada de calor i el risc creixent d'incendis forestals

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del pla PROCICAT per l'onada de calor.Avui a més, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una nova prealerta del pla INFOCAT pel risc d'incendis al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona.Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la precaució en les activitats a l'exterior per evitar incidències per les altes temperatures A les urbanitzacions i l'entorn forestal en general cal evitar activitats que puguin generar un incendi forestal.

Protecció Civil de la Generalitat manté l'Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que confira que l'episodi de temperatures extremes s'estendrà diversos dies. En paral·lel, seguint el seu protocol intern i d'acord amb aquest avís de l'SMC, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté la fase 2 d'alerta del Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, ha informat que per avui diumenge 28 de juny, les previsions segueixen sent de superació de temperatura màxima extremaa la meitat sud del territori, sobretot a la franja de ponent.

De cara a demà dilluns dia 29 de juny, se seguiran podent superar les temperatures màximes extremes de forma més generalitzada a tot el territori català, afegint les comarques de Alt i Baix Empordà, Pla de l'Estany, Gironès i la Selva.

Per dimarts 30 de juny, les previsions segueixen mantenint una possible superació de temperatura màxima extrema de forma generalitzada a tot el territori català, excepte alguns punts de la franja del litoral. S'han afegit per aquest període les comarques de Vall d'Aran, Ripollès i la Garrotxa. Les comarques del Baix Empordà, Gironès i Pla de l'Estany tot i haver-se afegit als avisos de forma més recent també seran zones afectades per les temperatures elevades per sobre del que és habitual.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s'informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, sobretot en el cas de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,...)

CONSELLS DE PROTECCIÓ CIVIL PER ONADA DE CALOR

A casa:

Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.Estigueu-vos a les estances més fresques.Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.

Al carrer

Porteu una gorra o un barret.Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.Procureu caminar per l'ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.Porteu aigua i beveu-ne sovint.Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

Al cotxe

No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxeEviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.No deixeu mai els nens ni les persones grans a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Als àpats

Beveu força i vigileu l'alimentacióFeu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.No prengueu begudes alcohòliques.

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

Mireu de visitar-los un cop al dia.Ajudeu-los a seguir aquests consells.Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar.

RISC D'INCENDI FORESTAL: PREALERTA INFOCAT

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT durant el dia d'avui per l'elevat risc d'incendi forestal que afecta sobretot les demarcacions de Barcelona i Girona

Les comarques més afectades pel risc d'incendi són:

Demarcació de Barcelona: Alt Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme.Demarcació de Girona: la Selva, Gironès, Alt Empordà i Baix Empordà.

Derivada de l'onada de calor i altres factors com la baixa precipitació dels últims mesos en aquestes zones, s'incrementarà el risc d'incendi forestal durant la propera setmana, destacant com a zones de major risc el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona on la presència d'un gran nombre d'urbanitzacions envoltades de bosc incrementa el risc i fa necessari intensificar les mesures de precaució. El risc també s'incrementarà al sud de la Catalunya Central, interior de Tarragona i Ponent.

Cal extremar les precaucions en els entorns boscosos i, sobretot, cal no llençar cap burilla, encara que sembli apagada, des del cotxe. En cas de detectar una columna de fum en zona boscosa truqueu immediatament al telèfon d'emergències 112.

Disposeu de consells de Protecció Civil de la Generalitat davant el risc d'incendis forestals a http://bit.ly/1H9BH7Q

Els Agents Rurals reforçaran aquests dies la vigilància d'activitats a l'entorn d'urbanitzacions i zones boscoses sobretot del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, per evitar conductes de risc, i els Bombers de la Generalitat disposaran del reforç de campanya forestal que ja està actiu.

Des del CECAT, Protecció Civil de la Generalitat manté el reforç en els avisos a les activitats de lleure dels menors d'edat regulades per la Direcció general de Joventut pel que fa a la calor i també al risc d'incendis. Per la seva banda, la Creu Roja també ha reforçat els seus dispositius preventius d'atenció als col·lectius més vulnerables.

De la mateixa forma, Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat als municipis que reforcin les mesures de prevenció per la protecció dels elements més vulnerables a la calor i també en quant a la prevenció del risc d'incendi forestal.

Està previst que el comitè tècnic de seguiment del risc forestal i d'onada de calor es torni a reunir demà dilluns per avaluar els nivells de risc previstos i actualitzar les mesures de prevenció si fos necessari.