Aprendre treballant a Alemanya, el nou projecte que arriba als joves del Baix Penedès

FP Dual CatAzubi, és una oportunitat per als joves d'entre 18 i 27 anys puguin estudiar a Alemanya i realitzar pràctiques remunerades en empreses relacionades en la seva formació durant un període de tres anys.

:

El proper dilluns 1 de febrer es farà una sessió informativa sobre el programa on l'associació "b4m" explicarà amb més detall als joves interessats dels possibles dubtes que puguin tindre.

:

La sessió es realitzarà a l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (Passatge del Tívoli, 3-7) a les 11h. Per a inscriure's cal omplir el formulari https://www.bridge4mobility.com/ca/event/?el-vendrell

:

 

L’FP dual inclou formació gratuïta i pràctiques retribuïdesEl Baix Penedès és una de les comarques de Catalunya amb l’índex d’atur juvenil més elevat, prop del 49%. Això obliga a l’administració pública a buscar mesures per reduir aquesta xifra, i una d’elles és el nou projecte presentat aquest dimarts al Consell Comarcal del Baix Penedès. Es tracta d’una FP dual, on 250 joves catalans aniran a estudiar i a treballar a Alemanya el curs que ve.

:

 

Els aspirants competeixen per accedir a la formació i a les pràctiques remunerades que subvencionen els empresaris i el Govern federal.

:

 

Alemanya necessita mà d’obra i busca joves catalans d’entre 18 i 27 anys que estiguin a l’atur, que no tinguin estudis universitaris però que hagin acabat l’ESO. Els necessita per cobrir el dèficit de professionals per a l’hostaleria, la construcció i la indústria. Diverses cambres de comerç, associacions empresarials, gremis professionals i centres de formació han confiat en l’empresa Bridge4Mobility (B4M) de Mataró (Maresme) perquè els ajudi a seleccionar els candidats per formar part de la promoció CATAZUBI 2016 i comencin l’FP Dual remunerada, que combina la formació a les aules amb l’experiència laboral.

:

 

Per cobrir la demanda de llocs de treball, el Govern federal i les empreses alemanyes subvencionen les classes i paguen un salari per les pràctiques. Quan s’acaba la formació, els alumnes d’FP Dual remunerada ja estan en contacte amb el món laboral i tenen un títol oficial sota el braç. Després de la graduació, el 90% dels estudiants continuen treballant a les empreses on han fet les pràctiques, però amb una nova categoria professional i amb una retribució d’acord amb el seu sector. El mercat laboral alemany els ofereix salaris que oscil·len entre 21.000 i 29.000 euros bruts l’any.

:

 

B4M ofereix dues vies per als joves interessats en l’FP Dual. La majoritària és la que promou l’Agència Federal Alemanya d’Ocupació, que garanteix uns ingressos de 818 euros nets al mes per a tots els estudiants. L’empresa de pràctiques en paga una part i el govern n’assumeix la diferència. Els aspirants seleccionats també disposen d’un curs intensiu d’alemany subvencionat de 5 mesos de durada, a més d’ajudes per al trasllat i de dos viatges a l’any per visitar la família.

:

 

B4M és la responsable de la recerca dels aspirants, del curs intensiu previ d’alemany i de la gestió i seguiment de cada cas. Segons Daniel Damm, de l’empresa B4M, ‘l’esforç que ha de fer l’alumne és important, perquè en 5 mesos ha d’aprendre un idioma complicat, i de forma fluïda’.

:

 

En l’acte de presentació al Vendrell, hi ha assistit la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva M. Serramià, acompanyada dels consellers comarcals de Joventut, Ocupació i Ensenyament. La presidenta ha destacat que el Consell vol donar el màxim de sortides possibles als joves del Baix Penedès a l’atur, i ‘aquesta és una gran oportunitat per la comarca, que ofereix moltes garanties’. Serramià ha afegit que, a més, en l’FP dual ‘són les empreses les que quantifiquen les places laborals que necessiten’.

:

 

El conseller comarcal d’Ensenyament, Kenneth Martínez, ha afirmat que l’Institut Andreu Nin ja ofereix una FP dual, i que ‘la voluntat i l’aspiració és d’ampliar-ho’.

:

 

Ara comença la selecció dels nous candidats per al curs 2016-2017, amb un contingent que es multiplica degut a l’èxit dels prop de 130 seleccionats en els dos cursos anteriors, que ja viuen i treballen a Alemanya. Per això hi ha convocada una sessió informativa el proper 1 de febrer, a les 11h, a l’Escola Municipal de Música Pau Casals, en què tots els joves interessats hi poden assistir per conèixer amb tot detall el projecte.