Les rotondes de la C-51, mediambientalment sostenibles

Des de fa unes setmanes s'estan realitzant els treballs d'adequació ambiental del tram de la C-51 que passa pels termes de Rodonyà, la Bisbal del Penedès i Albinyana. Les obres van a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

 

Al nostre municipi, les obres són ben visibles en les dues rotondes, la d'entrada a les Peces i a la de l'encreuament amb la carretera que porta a la Bisbal del Penedès que es van construir en les obres de condicionament de la carretera i en la correcció de l'impacte acústic en les zones urbanitzades.

 

A les dues rotondes es planteja l'ús de planta mitjana i gran degut a la funcionalitat estètica afegida que s'exigeix a aquest tipus d'espais, sobretot estant en un entorn força urbanitzat, especialment la rotonda d'entrada a les Peces.

 

 

Rotonda de l'encreuament cap a la Bisbal

A la rotonda de l'encreuament cap a la Bisbal ja s'hi ha plantat ametllers i a la de les Peces, garrofers. En ambdós casos, són espècies arbòries de les més habituals en l'entorn de la carretera i que tenen un mínim manteniment.

 

Rotonda entrada a les Peces

 

També, per minimitzar el manteniment, es combina la plantació amb zones sense implantació vegetal però amb materials estètics i de força perdurabilitat: escorça de pi triturada, rebuig de bòbila matxucat. En ambdues rotondes ja es pot veure la construcció d'un mur de pedra seca collada.

 

Altres treballs que es porten a terme són la restauració ambiental de talussos i tasques de revegetació, l'adaptació de les obres de drenatge i de passos inferiors per facilitar el pas de fauna i l'adequació específica i de senyalització d'un camí ramader a la carrerada de l'Albornar a l'alçada del punt quilomètric 16 de la C-51. Aquestes mesures donen compliment a la Declaració d'Impacte Ambiental.