Bons resultats de la feina del programa de Garantia Juvenil al municipi

Fins a meitat de maig i durant un període de 6 mesos el municipi ha comptat amb la presència de dos agents cívics mediambientals.


Els dos joves, Alba Canadell i Alex Casado, van poder ser contractats dins la convocatòria de subvencions del Programa de Garantia Juvenil.


Al llarg d'aquests mesos, la feina s'ha centrar en temes d'educació ambiental, comunicació mediambiental i en elaborar proposes de millora sòcioambiental.

 El context de sortida era els baixos índexs de recollida selectiva de residus que hi ha al municipi, que no arriba al 28%, quan la mitjana a Catalunya és 10 punts més alta.


En l'apartat d'educació mediambiental s'han fet tallers als alumnes de l'Escola Joan Perucho, tallers per a persones adultes i també s'han encarregat de dinamitzar l'exposició "Residus, una matèria de primera" que es va portar a les Peces.


Pel que fa a les tasques de comunicació ambiental, han treballat en la redacció de tríptics informatius sobre on van cada residu, també han creat material informatiu amb forma de cartells adhesius que s'han col·locat en cada contenidor de la diferent fracció. També van elaborar material per la recollida de mobles a domicili cada segon dimarts de mes i van preparar el material d'una campanya informativa per la reducció dels excrements dels gossos a la via pública.


Una bona part del temps el van destinar a un estudi sòcioambiental, que va passar per una observació continuada del material que arriba als diferents contenidors i per una enquesta personal sobre la recollida de residus, el servei de deixalleria i la tinença d'animals de companyia que es va fer de forma presencial en 352 domicilis del municipi.


Les conclusions es poden veure en el resum adjunt:


La gent no veu la falta de recollida selectiva com un problema.
El major problema ambiental per als habitants d'Albinyana són els excrements al carrer.
La gent diu que recicla però no es correspon amb les dades reals
El contenidor de matèria orgànica és el que més costa de fer servir entre la gent que recicla.
Hi ha desconeixement de la deixalleria i el servei de recollida de mobles.
La gent necessita més informació sobre la recollida encara que no ho admetin.
La majoria de gent té clar que reciclar és beneficiós per al medi ambient.
La població no sap d'on surt el preu de la taxa d'escombraries.
La gent sol vacunar els animals de companyia, però no tant xipar. Poca gent els censa i tothom diu recollir els excrements (però després els excrements al carrer són el major problema).

Els projecte d'educadors mediambientals ha estat cofinançat pel SOC de la Generalitat de Catalunya, pel Servicio Público de Empleo Estatal, i pel Fons Social Europeu dins de la Iniciativa d'Ocupació Juvenil que porta per lema "El Fons Social Europeu inverteix en el teu futur". Des de l'ajuntament es confia a poder repetir el programa en noves convocatòries.