Beatificació d'un albinyanenc

L’albinyanenc Joan Mercer Soler, va ser beatificat el passat 21 d’octubre a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Era un dels 109 màrtirs claretians que van ser beatificats aquell dia en una celebració que va presidir el cardenal Angelo Amato, Prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants.

 

Joan Mercer (Marcé) va néixer a Albinyana el 14 d’octubre de 1874 i va ser batejat a l’església de Sant Bartomeu l’endemà. Fill d’una família de pagesos va passar pel Seminari de Barcelona i el de Barbastro on va estudiar Humanitats. Posteriorment va fer estudis filosòfics a Cervera per passar a cursar Teologia a Santo Domingo de la Calzada. Va ser ordenat sacerdot el 19 de desembre de 1903 a Burgos. Va exercir a les parròquies de la Selva del Camp, Cervera, Vic, Sabadell, Lleida, Berga i Sallent on va ser afusellat el 25 de juliol de 1936.

Va morir al cementiri de Sallent al costat de tres religiosos més. Havia estat detingut el dia abans i després d’un interrogatori on van reconèixer que eren religiosos es va dictar la sentència de mort.

 

El procés de beatificació es va iniciar fa gairebé 70 anys, el 1948, i va incloure sacerdots, germans i estudiants professos claretians. Els 109 claretians beatificats van ser tots assassinats durant el conflicte de 1936. En el moment dels fets la província claretiana de Catalunya comprenia Catalunya, Aragó i València, però també hi ha màrtirs de les províncies claretianes de Santiago, d'Euskadi, de la Bètica i de França.

 

A la cerimònia de beatificació hi van assistir diverses personalitats polítiques com la consellera de Governació, Meritxell Borràs, el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell. També hi era l’alcalde d’Albinyana, Quim Nin.