Neix la Xarxa d'ocupació del Baix Penedès

Els diferents serveis d’ocupació municipals i comarcals del Baix Penedès s’han aliat per treballar coordinadament amb l’objectiu de reduir la taxa d’atur, que se situa al voltant del 15% amb més de 8.000 persones, sent la més elevada de Catalunya. Fruit d’aquesta coordinació ha sorgit la Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès, que una vintena de representants tècnics i polítics van presentar el passat mes d'abril com a primer pas per resoldre un dels principals problemes que arrossega la comarca, on la taxa d’atur havia arribat a pics del 25%.

 

El projecte pilot d’aquesta xarxa consisteix en atendre i orientar un grup de 75 persones aturades amb veritables dificultats per trobar feina. Es farà utilitzant metodologies innovadores a la zona basades en una atenció integral i intensa de la persona amb l’objectiu de capacitar a persones en situació d’atur des de fa entre 6 i 12 mesos, que tinguin més de 30 anys, sense formació postobligatòria, amb ocupacions anteriors elementals, i amb motivació per trobar feina. D’una banda es milloraran les competències transversals en accions grupals de suport i, d’una altra, la possibilitat de rebre capacitació especialitzada en àmbits requerits a la comarca. Cal destacar que durant el pic més alt de la crisi el Baix Penedès liderava les llistes d’aturats/des amb una taxa del 25% desocupació. I actualment, tot i registrar un 15% d’atur, la comarca continua estant a la cua de l’ocupació al país. Però també es detecten altres elements significatius com la dificultat de la població aturada de la comarca per trobar nous llocs de treball.

 

El projecte de la Xarxa d’ocupació del Baix Penedès té un cost de 199.000 euros, subvencionat el 75% pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i el Servei d’Ocupació de Catalunya. El 25% restant del pressupost l’aporten els 14 municipis de la comarca que participaran aquest pla. Durant aquest primer any del projecte es realitzaran unes actuacions de diagnosi i de capacitació laboral per donar resposta a les necessitats i activitats específiques detectades a les empreses del territori. Centrades en els àmbits professionals de: Soldador/a, Auxiliar de cambrer/a de pisos i Operari/a industrial logística.

 

Les persones aturades i les empreses interessades en participar en aquest projecte poden realitzar la seva sol·licitud a través de la pàgina xarxaocupaciobp.cat on trobaran un formulari que es dirigirà al servei d’ocupació municipal corresponent.