Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

La Junta de Govern de l'Ajuntament d'Albinyana va aprovar a la Junta de Govern del passat divendres, l'adhesió al Manifest institucional del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones que se celebra el 25 de novembre. El manifest unitari consensuat entre la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions catalanes, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques vol denunciar la violència que s'exerceix sobre les dones a tot el món i reclama polítiques per a la seva erradicació.

 

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència envers les dones durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981. En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

 

Es va escollir aquest dia per no oblidar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, que van morir a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela (Dedé) Miraval va ser l'única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

 

Manifest 2018